Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 
ΑΠΟ ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ 

Με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας του πληθυσμού, και ειδικότερα των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) στην ατμόσφαιρα και μετά την έκδοση της (ζ) σχετ. ΚΥΑ, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:
1. Ως Αιωρούμενα Σωματίδια (Α.Σ.10), ορίζονται τα σωματίδια που διέρχονται δια στομίου κατά μέγεθος διαλογής, όπως ορίζεται στη μέθοδο αναφοράς για τη δειγματοληψία και μέτρηση ΑΣ10 (ΕΝ12341), με αποτελεσματικότητα πενήντα τοις εκατό (50%) ως προς τη συγκράτηση των σωματιδίων αεροδυναμικής διαμέτρου δέκα μικρομέτρων (10μm).
2. Ως επίπεδα συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) ορίζονται οι μέσες εικοσιτετράωρες τιμές των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10), εκφρασμένες σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο περιβάλλοντα αέρα (μg/m3), με βάση τις οποίες κηρύσσονται τα διάφορα στάδια ενημέρωσης και προστασίας του πληθυσμού.
3. Ανάλογα με τα επίπεδα συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων (Α.Σ.10) και για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50 μg/m3 , όπως αυτά ανακοινώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ενημερώνεται ο πληθυσμός μέσω συστάσεων με στόχο:
• τη μείωση της έκθεσής του σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (αποφυγή παρουσίας σε εξωτερικούς χώρους όπου αναμένονται υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης)
• τη μείωση της προσλαμβανόμενης ημερήσιας δόσης (αποφυγή σωματικής άσκησης και έντονων δραστηριοτήτων)
• την αύξηση του βαθμού ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχόν συμπτωμάτων (χρήση κατάλληλων φαρμάκων, κλήση ιατρικής βοήθειας εάν καταστεί αναγκαίο).


Παράλληλα, όπου χρειάζεται λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στη δεύτερη στήλη του Πίνακα παρουσιάζονται οι συστάσεις προς τα άτομα αυξημένου κινδύνου και τον γενικό πληθυσμό ανάλογα με τα επίπεδα συγκέντρωσης Α.Σ, ενώ, στην τρίτη στήλη αναφέρονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.







 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου